När jag lämnade E.ON våren 2014 startade jag min egen konsultverksamhet. Efter en trög start har firman haft en jämn ström av intressanta uppdrag och nått de målsättningar jag satte upp 2014. Inga uppdrag som tar maten ur munnen på konsulter som har firman för sin försörjning och främst uppdrag som kan bidra till att hålla mig igång och ajour med utvecklingen.
Karaktären på uppdragen har utvecklats i enlighet med utvecklingen i samhället och på klimat- och energiområdet. På senare år har det blivit fler uppdrag på temat; vi vill ha gjort en analys (genomlysning) och genomföra diskussioner om vad vi dvs styrelse och ledning bör förändra för att (åter-) få lönsamhet och ordning i verksamheten. Uppdrag som innebär att bistå styrelse och ledning i deras arbete med att kalibrera verksamhetens strategiska kompass och inriktning så att den rimmar med organisationens kompetens och förmågor. Och kommuniceras därefter.
Min erfarenhet är att en del organisationer har för många och delvis orealistiska mål, vilket riskerar att skapa en kuliss av storvulen (klimat-) kommunikation som urholkar både lönsamhet och förtroendet för ledningen. Efter en tid avslöjas den här typen av visionsburna verksamhetsplaner obarmhärtigt när den faktabaserade uppföljningen rimmar illa med kommunikationen.
En lärdom från de här åren är att det i konsultrollen krävs en betydande integritet och att aktivt tacka nej till uppdrag där uppdragsgivaren uppvisar grava brister i beställar- och verksamhetskompetens, vilka ofta hänger samman. För den konsult som gör det här för sin försörjning är det naturligtvis svårare att tacka nej till uppdrag, men för mig har det blivit en självklarhet baserat på erfarenheterna från mitt yrkes- och konsultliv under mer än 45 år. Jag har dock gått på minor även jag och först efter en tid insett att mina uppdragsgivare är grundligt inkompetenta samt har dolda agendor med orealistiska mål, vanligtvis på hållbarhetsområdet, som ordvigt sålts in till politiker och andra samhällsbärande institutioner men som i sak helt saknar substans. Att backa ur en sådan ”plantering” är svårt och kräver viss finess.
Jag levde under många år med fordomen att kommunal verksamhet normalt saknade förutsättningar för att driva en kvalificerad, kompetent och affärsmässig verksamhet på ett hållbart sätt. Och visst, ibland har det visat sig att mina fordomar blivit bekräftade, men som i all annan verksamhet som involverar människor med intellekt, idéer och klokskap är variationen betydande. Jag jobbade våren 2023 med ett tydligt exempel på det förstnämnda, men under 2023 också med två spännande företag som även de är kommunalt ägda samt synnerligen kompetenta och därmed gör betydande insatser lokalt och inom sina verksamhetsområden där de både i ord och handling bidrar till att bygga det hållbara samhället.
Det känns som en förmån att fått vara en del i de i huvudsak stimulerande diskussioner och sammanhang som 10 år med VARAPAA AB har gett mig.
Tack så här långt till alla fantastiska kunder som hjälper mig att hålla igång…..
Lämna ett svar